Information om tungt släp (B-Utökad & BE)

Vad får du dra med ett B-Körkort

B-behörighet kommer fortfarande att ge rätt att dra ett lätt släpfordon som väger högst 750 kg i totalvikt, men även tyngre släp än 750 kg totalvikt (till exempel 1 500 kg), förutsatt att dragfordonets och släpvagnens sammanlagda totalvikter inte överstiger 3 500 kg.

Vad får du dra med B-Utökad

Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. Körkortsbehörighet B ger normalt rätt att köra en bil som väger högst 3 500 kg. Den utökade B-behörigheten ger inte rätt att köra större personbilar eller lastbilar. Den utökade viktbegränsningen gäller enbart vid tillkopplad släpvagn. Begränsningen för personbilars och lätta lastbilars totalvikt på högst 3 500 kg påverkas inte av utökad B.

B-Utökad-Utbidning

Vi kör en test lektion med dig sedan diskuterar vi tillsammans vidare upplägg, antingen beställer vi körprov eller om vi tillsammans känner oss osäker bokar vi någon lektion till.

Vad krävs?

1.Fotografering hos trafikverket
2.Körprov

Vad får du dra med BE Körkort

Körkort med behörighet BE som utfärdas från och med den 19 januari 2013 ger dig rätt att dra släp med en totalvikt upp till 3 500 kg. För att dra tyngre släp krävs någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE.

BE-Utbidning

Lovéns trafikskola erbjuder ett utbildningspaket när det gäller BE- utbildning. I paketet ligger det en teorikurs på 3 st. lärarledda träffar, allt material, obegr. antal dataskrivningar på skolan och hemma, 2-4 st körlektioner 60 min. långa (beror på elevens kunskaper.) och examensavgift. Vi använder vår bil och släp.

Körningen innehåller 5 stora grupper:
  • Säkerhetskontroll & funktionskontroll
  • Manövrering
  • Stadstrafikskörning
  • Landsvägskörning
  • Manövertest
(Ålder BE 18 år)

Vad krävs?

1.Körkortstillstånd
2.Teoriprov
3.Körprov