C1-Körkort - Mellantung lastbil i Sandviken, Gävleborg

Information om C1-utbildning

Vad är C1-Körkort?

Körkortsbehörigheten C1 ger rätt att köra lastbilar med en totalvikt på högst 7 500 kg. Med ett C1-körkort får du också köra personbilar med en totalvikt över 3 500 kg men inte över 7 500 kg. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.
exempel på bilar som kräver C1 körkort är husbil, hästtransport och ambulanser.

För att få ett C1-körkort finns det sex krav du behöver uppfylla:

  • Du har svenskt körkort med B-behörighet
  • Du har körkortstillstånd / läkarintyg
  • Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader
  • Du har fyllt 18 år
  • Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov)
  • Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom  EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt

Hur går det till?

Vi på Lovéns trafikskola erbjuder er en egen lärare i 1 timmes pass där ni tillsammans bygger upp en individuell utbildning. Vi kan självklart även bygga upp utbildningen för en grupp.

Passen på 1 timme inleds oftast med en del teori som sedan övergår till praktik mycket beroende på vad eleven i fråga behöver.
Exempelvis inleds körlektionen att vi tillsammans går igenom bränslesystemet och när det är klart så kör vi ut för att kolla av körningen i trafik.

Ni kommer också behöva läsa på olika stycken i körkortsboken både när det gäller trafikkunskap och fordonskunskap. Samtidigt kommer ni jobba med vårt frågeprogram för att förbereda er för trafikverkets prov.